Tillbaka              
Skriv ut Skriv ut
Pressmeddelande
Från Musik i Väst / Läckö slott                  2003-03-11 13:00
Samarbete ger fler föreställningar på tre slott
Musik i Väst och Läckö slott presenterar "Enleveringen ur Seraljen"

Sommaren 2002 innebar en riktig succé för operaverksamheten på Läckö Slott. Under hela juli månad spelades Donizettis "Don Pasquale" på slottets borggård. Föreställningen rosades i media och samtliga föreställningar var helt utsålda. Dessutom direktsändes en av föreställningarna i Sveriges Radio.
 
Sommaren 2003 presenterar Stiftelsen Läckö Slott:
"Enleveringen ur Seraljen" av W A Mozart. Nytt för i år är att föreställningen produceras i samarbete med Musik i Väst. Ytterligare en nyhet är att produktionen, efter avslutad spelperiod på Läckö, kommer att gå på en miniturné till såväl Gunnebo Slott som Nääs Slott.

Enleveringen ur Seraljen är ett sångspel med en blandning av saga, komedi och tragedi med en orientalisk atmosfär. Här möter publiken unga fantastiska solister i en exotisk komedi. När man på Läckö Slott nu sätter upp detta mästerverk gör man det med en orkester som spelar på tidstrogna instrument under ledning av Simon Phipps.

- Slottsoperan har blivit ett av våra flaggskepp här ute på Läckö. Det känns därför roligt och angeläget att vi även i sommar kan erbjuda våra gäster dessa unika kulturupplevelser på slottets borggård, säger Magnus Lönnroth VD Stiftelsen Läckö Slott.

- Att under året få det konstnärliga ansvaret för Läckö Slottsopera och att efter förra årets succé leva upp till publikens höga förväntningar, känns enbart stimulerande menar dirigenten Simon Phipps.

Enleveringen ur Seraljen blev en ofantlig framgång för Wolfgang Amadeus Mozart. Premiären ägde rum på Burgtheater i Wien 1782 och den vanligtvis kräsna wienpubliken fyllde salongen under 20 föreställningar. Goethe noterade att stycket "ställde allt annat i skuggan".

Det tog Mozart åtta månader att skriva färdigt operan. Men då hade han också tvingat textförfattaren Gottlieb Stephanie till oräkneliga ändringar. Detta för att kunna mejsla fram den särskilda sagostämning med tidens stilmedel "turkisk" musik som skulle ge orientalisk färg åt denna komedi.

Handlingen är förlagd till Selim Paschas palats dit ädlingen Belmonte beger sig för att söka sin älskade Konstanze. Hon har blivit bortrövad till Selim Paschas harem och uppvaktas där för att ge sin dygd till Paschan själv. Palatset vaktas av den listige Osmin som till sin förtrytelse fått ädlingens betjänt, Pedrillo, till trädgårdsmästare.

Belmonte välkomnas till palatset av självaste Selim Pascha efter att falskeligen uppgett att han är tillrest arkitekt. Avsikten är att förstås att försöka fritaga Konstanze med hjälp av Pedrillo och inte minst kammarjungfrun Blondchen vars hjärta tillhör Pedrillo men hon uppvaktas också av Osmin.

Förvecklingar följer och fritagningen misslyckas men ädlingen Belmonte kan så småningom bege sig hemåt med sin älskade och sina kumpaner. Men det är bara tack vare den gode och storsinte Selim Pascha.

Sommarens operaföreställning sätts upp av ett engelskt team. Regissören Bill Bankes Jones har tagit med sig scenografen Tim Meacock och ljussättaren Mark Doubleday. Dirigenten Simon Phipps kommer att bjuda sommarens publik på en unik upplevelse när orkestern spelar upp på tidstrogna instrument på borggården på Läckö Slott.

Premiär lördagen den 5 juli kl 20.00 på borggården, Läckö Slott, därefter
Tisdag 8/7 kl 20.00, onsdag 9/7 kl 20.00, fredag 11/7 kl 20.00, lördag 12/7 kl 20.00, tisdag 15/7 kl 20.00, onsdag 16/7 kl 20.00, fredag 18/7 kl 20.00, lördag 19/7 kl 20.00, tisdag 22/7 kl 20.00, fredag 25/7 kl 20.00, lördag 26/7 kl 20.00.

Gästspel på Gunnebo slott tisdag 29/7 kl 19.00 och onsdag 30/7 kl 19.00 och på Nääs Slott lördag 2/8 kl 20.00 och söndag 3/8 kl 20.00 som en del i samarbetet "Tre slott tre sekler".
Läckö Slotts hemsida: www.lackoslott.se
Musik i Västs hemsida: www.miv.se

Kontaktperson: Magnus Lönnroth, VD Stiftelsen Läckö Slott,
tel 0510-103 20
e-post magnus.lonnroth@lackoslott.se

eller Lena Sandstedt, verksamhetsledare på Musik i Väst, tel 031-10 21 35, 0705-57 82 39
e-post: lena.sandstedt@miv.se

Skapat av: Jan Renell informatör E-post: jan.renell@miv.se